Top

Prostaglandin

Šta je prostaglandin?

Za razliku od drugih hormona, prostaglandin se ne luči iz žlezda da bi bio sproveden u krvotok i da deluje na specifične delove tela. Umesto, prostaglandin se pravi hemijskom reakcijom u delu tela gde je potreban i može se napraviti u skoro svakom delu tela. Prostaglandin je deo načina tela da se suoči sa povredom ili bolešću. Prostaglandin deluje kao signal, u nameri da kontroliše nekoliko različitih procesa i to zavisi od dela tela gde je napravljen. Prostaglandin se pravi u delovima tkiva koji su oštećeni ili inficirani, gde uzrokuje upalu, bol i groznicu kao deo procesa lečenja. Kada je krvni sud povređen, prostaglandin koji se naziva tromboksan stimuliše formiranje krvnog ugruška da bi izlečio oštećenje; uzrokuje i da se mišići u  zidu krvnog suda zgrče (uzrokujući suženje krvnog suda) i da zaustavi gubitak krvi. Drugi prostaglandin koji se naziva prostaciklin ima suprotan efekat nego tromboksan, smanjuje krvni ugrušak i odstranjuje preostale ugruške koji više nisu potrebni; uzrokuje i da se mišić u zidu krvnog suda opusti da bi se sud proširio. Suprotan efekat koji imaju tromboksan i prostaciklin na širinu krvnih suda je da mogu kontrolisati količinu protoka krvi i da regulišu reakciju na upale ili povrede. Prostaglandin je uključen i u regulaciju kontrakcija i opuštanja mišića u stomaku i u disajnim putevima. Prostaglandin je poznat po regulaciji ženskog reproduktivnog sistema, kontrolisanju ovulacije, menstrualnih ciklusa i početku porođaja. U stvari, proizvedeni oblici prostaglandina – prostaglandin E2 I F2 mogu se koristiti za izazivanje porođaja.

Kako se prostaglandin kontroliše?

Hemijska reakcija koja proizvodi prostaglandin ima nekoliko koraka; prvi korak se izvodi pomoću enzima koji se naziva ciklooksigenaza. Postoje dva glavna tipa ovog enzima; ciklooksigenaya – 1 i ciklooksigenaza – 2. Kada telo normalno funkcioniše, osnovni nivoi prostaglandina se proizvode dejstvom ciklooksigenaze – 1. Kada je telo povređeno (ili se upala  pojavi u nekom delu tela), ciklooksigenaza – 2 se aktivira i proizvodi više prostaglandina, što pomaže telu tokom rekacije na povredu. Prostaglandin sprovodi njihove akcije delujući na specifične receptore; otkriveno je najmanje osam različitih receptora. Prisustvo ovih receptora u različitim delovima organa širom tela omogućava različita delovanja svakog prostaglandina, zaviseći sa kojim receptorom komunicira. Prostaglandin je kratkog veka i brzo se razgrađuje telom. Prestaglandini izvrše svoja delovanja samo u mestu gde su proizvedeni; što pomaže u regulaciji i u ograničavanju njihovih delovanja.

Šta se događa ako imam previše prostaglandina?

Visoki nivoi prostaglandina se proizvode u odogvoru na povredu ili infekciju i uzrokuju upalu, što je povezano sa simptomima crvenila, otoka, bola i groznice. Ovo je važan proces lečenja tela. Međutim, ova prirodna reakcija može da dovede do viška ili hronične proizvodnje prostaglandina, što može dovesti do nekoliko bolesti, uzrokujući neželjene upale. Što znači da lekovi koji blokiraju ciklooksiglenazu – 2 se mogu koristiti za lečenje stanja kao što su artitis, teška menstralna krvarenja, mestrualne grčeve i određene vrste raka, uključujući rak debelog creva i dojke. Nova istraživanja smatraju da ciklooksigenaya nije odgovorna samo za oboljenja, ali ima druge funkcije. Anti-upalni lekovi, kao što su aspirin i ibuprofen, deluju kao blokatori delovanja ciklooksigenaznih enzima i tako smanjuju nivoe prostaglandina. Tako deluju lekovi da oslabe simptome upale. Aspirin sprečava i proizvodnju tromboksona i može se koristiti da spreči neželjene krvne ugruške kod pacijenata sa oboljenjem srca.

Šta se događa ako imam premalo prostaglandina?

Proizvedeni prostaglandin se može koristiti da poveća nivoe prostaglandina u određenim situacijama. Na primer, primena prostaglandina može započeri porođaj pri kraju trudnoće i abortus u slučaju neželjene trudnoće. Mogu se koristiti i za lečenje stomačnih čireva, glaukome i kongenitalnih-srčanih bolesti > kongenitalnih srčanih bolesti kod beba. Dalji napredak u razumevanju kako funkcioniše prostaglandin može dovesti do novih tretmana za brojna oboljenja.

Share
Avatar photo
Trening Platforma

admin@treningplatforma.com