Top

Relaksin

Šta je relaksin?

Kod žena, relaksin se luči pomoću žutog tela u jajniku. Tokom trudnoće luče se i iz posteljice, membrana koje okružuju fetus i sluznice materice. Kod muškaraca, relaksin se luči iz prostate i može se naći u semenu, ali ne može se naći u cirkulaciji krvi. Efekti relaksina su dobro opisani tokom ženskog reproduktivnog ciklusa i tokom trudnoće. Nivoi relaksina se povećavaju posle ovulacije, tokom druge polovine menstrualnog ciklusa. Tokom ove faze se smatra da relaksina opušta zid materice inhibiranjem materice i priprema sluznicu materice za trudnoću. Ako se trudnoća ne javi, nivoi relaksina opadnu. Tokom trudnoće, nivoi relaksina su najveći tokom prvog tromesečja. Veruje se da za to vreme relaksin unapređuje implantaciju razvijanja fetusa u zid materice i rast posteljice. Rano u trudnoći, relaksin inhibira i zid materice da bi sprečio rani porođaj. Relaksin može da reguliše kardiovaskularni i bubrežni sistem majke, da im pomogne da se prilagode povećanju potražnje za kiseonikom i hranljivim materijama potrebnim fetusu i za obradu nastalih otpadnih proizvoda. Smatra se da to radi tako što opusti krvne sudove majke, kako bi se povećao dotok krvi u posteljicu i bubrege. Pred kraj trudnoće relaksin podstiče rupturu membrana koje okružuju fetus i rast, otvaranje i omekšavanje grlića materice i vagine kako bi se pomoglo u procesu porođaja. Postoje i dokazi da relaksin može da opusti ligamente na prednjoj strani karlice da bi olakšao isporuku bebe. Postoji nekoliko drugih faktora koji su uključeni u rad, ali tačan okidač ostaje nejasan. Uloga relaksina kod muškaraca je manje jasna. Međutim, postoje dokazi da može povećati kretanje spermatozoida u spermi. Relaksin pripada istoj porodici hormona kao i insulin. Tokom poslednje decenije otkriveno je nekoliko peptida sličnih relaksinu, iako funkcija ovih peptida ostaje nejasna. Nedavne studije su otkrile da relaksin ima efekat i na druge sisteme u telu. Relaksin smanjuje fibrozu tkiva u bubregu, srcu, plućima i jetri i pospešuje zarastanje rana. Fibroza tkiva je formiranje tvrdog tkiva kao rezultat upale koja može dovesti do ožiljka i gubitka funkcije organa. Ovo je učinilo relaksin interesantnim za naučnike koji proučavaju kako se srce leči nakon što je oštećeno, što može pomoći u lečenju srčanog udara u budućnosti. Pored toga, relaksin može uticati na krvni pritisak tako što opušta krvne sudove; promoviše rast novih krvnih sudova; i takođe ima anti-upalni efekat. Sva ova svojstva mogu ga učiniti potencijalnim terapeutskim ciljem za lečenje određenih bolesti.

Kako se relaksin kontroliše?

Kontrola oslobađanja relaksina kod ljudi nije u potpunosti razjašnjena. Veruje se da se proizvodnja relaksina u jajniku tokom menstrualnog ciklusa stimulira luteinizirajućim hormonom iz hipofize i da njegovo oslobađanje tokom trudnoće stimulira i humano horionski gonadotropin iz posteljice. Ostaje nejasno da li relaksin može da se vrati u hipofizu ili fetus, da utiče na nivoe luteinizirajućeg hormona ili humano horionskog gonadotropina i da li može kontroliše i sopstveno oslobađanje.Relaksin vrši svoje aktivnosti na reproduktivnom sistemu i drugim organima aktiviranjem specifičnih receptora na tim tkivima.

Šta se događa ako imam previše relaksina?

Poremećaji lučenja relaksina nisu detaljno opisani. Studije su pokazale da su visoki nivoi cirkulirajućeg relaksina u majci povezani sa preranim rođenjem, verovatno preko njegovih efekata na rupturu fetalnih membrana i otvaranjem vrata materice . Međutim, potrebna su dalja istraživanja da bi se potvrdili ovi nalazi.

Šta se događa ako imam premalo relaksina?

Postoje neki dokazi da nizak nivo relaksina može doprineti stanju poznatom kao sklerodermija, gde se koža zadeblja i stvrdnjava. Ovo je uzrokovano razvojem fibroze i ožiljka na koži, koja se javlja i u plućima, želudcu i krvnim sudovima.

 

Share
Avatar photo
Trening Platforma

admin@treningplatforma.com