Top

Riboflavin

Riboflavin ili vitamin B2, reguliše rast crvenih krvnih zrnaca i pomaže u održavanju jakog imuno-sistema štiteći telo od oštećenja slobodnih radikala. Riboflavin takođe promoviše zdravu kosu, kožu, nokte i vid.
Bez riboflavina, ostali vitamini B, posebno niacin (vitamin B3) i piridoksin (vitamin B6), ne mogu obaviti svoj posao, a niz hemijskih procesa koji su potrebni da bi se telo održalo živim zaustavili bi se.Takođe vam je potreban riboflavin za proizvodnju flavin mononukleotida i flavin adenin dinukleotida, dva enzima koji pomažu telu da pretvori masti, ugljene hidrate i proteine u energiju. Bez dovoljno riboflavina, ova dva enzima nisu u stanju da rade zajedno kako bi osigurali da se vaše ćelije mogu pravilno reprodukovati i da snabdevaju telo gorivom koje je potrebno za život.
Vitamin B2 je važan i za druge hemijske procese u telu. Folat (prirodna forma folne kiseline) i pantotenska kiselina (vitamin B5) se riboflavinom pretvaraju u neurotransmitere koji su ključni za razmišljanje i pamćenje. Zapravo, pokazalo se da ljudi sa visokim nivoom riboflavina bolje funkcionišu na testovima pamćenja.

Najbolji izvor riboflavina je mleko i ima dovoljno riboflavina u jednoj četvrtini mleka za snabdevanje svakodnevnih potreba većine ljudi. Naravno, većina nas ne konzumira jednu četvrtinu mleka svaki dan.
Riboflavin je vitamin koji je rastvorljiv u vodi i iako se male količine čuvaju u bubrezima i jetri, vitamin B2 se mora, međutim, svakodnevno zamenjivati, jer se većina tog sadržaja eliminiše iz organizma putem mokrenja, vežbanja, znojenja itd. Ovo je, naravno, dalja racionalizacija uzimanja dodatnih doza vitamina B2, zvanog riboflavin.

Iako su nedostaci riboflavina retki, oni koji uzimaju oralne kontraceptive ili redovno konzumiraju alkohol možda žele dopuniti ovaj vitamin, jer ove supstance smanjuju količinu riboflavina koju vaše telo može da apsorbuje. Takođe, stariji, oni koji obavljaju redovne naporne vežbe, dijabetičari i netolerantni na laktozu možda neće moći da apsorbuju dovoljno riboflavina iz svoje ishrane da bi zadovoljili svoje potrebe i možda će razmotriti uzimanje dodatnog riboflavina.

Share
Avatar photo
Trening Platforma

admin@treningplatforma.com