Top

Selen

Selen je jedan od najvažnijih mikronutrijenata koji treba uključiti u zdravstveni režim dugog života i često se navodi kao antioksidant koji bi trebalo uključiti u kontrolnu listu za produženje života.
U stvari, selen i vitamin E, još jedan snažan antioksidant, su sinergisti, što znači da svaki od njih poboljšava efikasnost drugog. Štaviše, selen je kritičan za telo da proizvodi glutation peroksidazu, glavni antioksidant u telu.

Koje specifičnosti pruža selen?

Prema dr. Donaldu Lisku sa Univerziteta Cornell, selen je moćan “hemopreventivni agent” koji ga čini borcem protiv raka. Osim toga, unos selena može poboljšati snagu imunog sistema, smanjiti učestalost srčanih oboljenja, održati zdrave krvne sudove, smanjiti rizik od moždanog udara, potencijalno smanjiti anksioznost i depresiju i čak povećati plodnost kod muškaraca.
Selen je neophodan mineral u tragovima koji blisko sarađuje sa vitaminom E kako bi obezbedio organizmu moćnu antioksidantnu zaštitu od slobodnih radikala koji mogu doprineti razvoju raka, bolesti srca i artritisa.
Selen štiti organizam od oštećenja od slobodnih radikala na dva načina: On se pripaja u proteine za proizvodnju selenoproteina, koji su važni antioksidativni enzimi, i pomaže telu da proizvodi svoj prirodni antioksidant, glutation.

Koje su potencijalne koristi od uzimanja selena?

Selen može pomoći u borbi protiv raka. U studiji objavljenoj u Journal of American Medical Association, selen je smanjio smrtnost od raka debelog crijeva, pluća i prostate kod ljudi za 50% tokom 10 godina. Selen takođe može sprečiti ili usporiti rast tumora tako što pojačava aktivnost imunih ćelija i potiskuje razvoj krvnih sudova u tumor.

Share
Avatar photo
Trening Platforma

admin@treningplatforma.com