Top

Seme grožđa

Seme grožđa (Vitis vinifera) sadrži snažne fitomedicine koje pružaju višestruku korist organizmu, uključujući ublažavanje bolova, anti upalno delovanje i zaštitu od slobodnih radikala.

Seme grožđa sadrži flavonoide koji se nazivaju oligomerni procijanidini (OPC), koji tijelu osiguravaju 50 puta veću antioksidacijsku zaštitu od vitamina C ili vitamina E, te sprečavaju i ispravljaju oštećenja kapilara u celom telu. Naučnici su prvo proučavali lekovite prednosti OPC-a otkrivenih u kori bora, koju su nazivali piknogenol. OPC u grožđanim semenkama se ponekad i dalje nazivaju piknogenolom, ali to je pogrešno, jer se riječ picnogenol odnosi isključivo na OPCs u bori – OPC u semenkama grožđa imaju različito hemijsko i farmakološko delovanje u telu.
Seme grožđa pomaže u ublažavanju simptoma povezanih sa slobodnim radikalima i slabom cirkulacijom, uključujući hroničnu vensku insuficijenciju (CVS), proširene vene, makularnu degeneraciju i dijabetičku retinopatiju. OPC u ekstraktu semena grožđa (GSE) takođe tonira kapilare i povećava dotok krvi u kožu, što pomaže u sprečavanju razgradnje kolagena.

Kada se primenjuje topikalno, ekstrakt semena grožđa deluje i kao alfa-hidroksi kiselina i koristi se u mnogim kozmetičkim losionima i kremama koje poboljšavaju tonus kože i smanjuju fine bore.
Seme grožđa sadrži značajne količine resveratrola, supstance koja deluje kao anti upalna i pokazuje sposobnost da snizi nivo holesterola i triglicerida i obezbedi antioksidantnu zaštitu; Neke studije su pokazale da resveratrol može čak usporiti rast tumora.

Ekstrakt semena grožđa dostupan je u nekim apotekama i većini prodavnica zdrave hrane. Preporučena doza je 75 do 300 miligrama ekstrakta grožđa dnevno do 3 nedelje, zatim dnevna doza održavanja od 40 do 100 miligrama.
Ako želite da poboljšate teksturu vaše kože, smanjite bore ili samo stavite boju u obraze, možete probati jedan od mnogih kozmetičkih proizvoda koji koriste ekstrakt grožđa (ponekad se još uvek pogrešno naziva piknogenol na listi aktivnih sastojaka) i preokrenuti znakove starenja. Možete dobiti i dnevnu dozu semena grožđa iz – šta još? ishrane grožđem (ne semena, naravno). One tamne kože nude dodatne zdravstvene prednosti (tamne kože sadrže mnogo flavonoida koji se nazivaju antocijanozidi, koji deluju kao moćni antioksidanti u telu).

Share
Avatar photo
Trening Platforma

admin@treningplatforma.com