Top

Serin

Serin nije toliko bitna amino kiselina izvedena iz aminokiseline glicin. To je važno za sveukupno dobro zdravlje, i fizičko i mentalno. Serin je posebno važan za pravilno funkcionisanje mozga i centralnog nervnog sistema.

Serin pomaže u formiranju fosfolipida potrebnih za stvaranje svake ćelije u vašem telu. Takođe je uključen u funkciju RNK i DNK, metabolizam masnoća i masnih kiselina, formiranje mišića i održavanje zdravog imunolo-sistema. Proteini koji se koriste za formiranje mozga, kao i zaštitne melinske obloge koje pokrivaju živce, sadrže serin. Bez serina, melinske obloge bi mogle biti manje efikasne u komunikaciji između mozga i nervnih završetaka u telu, u suštini kratke spojne mentalne funkcije.

Serin je takođe potreban za proizvodnju triptofana, aminokiseline koja se koristi za dobijanje serotonina, hemikalije koja određuje raspoloženje. Nedostaci serotonina i triptofana povezani su sa depresijom, nesanicom, konfuzijom i anksioznošću. Istraživanja pokazuju da nizak nivo serina može da doprinese sindromu hroničnog umora (CFS) i fibromijalgiji (FM).

Serin pomaže u proizvodnji imunoglobulina i antitela za jak imuno-sistem, a takođe pomaže u apsorpciji kreatina, supstance od aminokiselina koja pomaže u izgradnji i održavanju svih mišića u telu, uključujući i srce.
Da bi se serin proizvodio u organizmu, dovoljne količine vitamina B3 i vitamina B6 i folne kiseline moraju biti prisutne. Meso i sojina hrana, mlečni proizvodi, pšenični gluten i kikiriki su svi dobri prirodni izvori serina, ali današnja zapadnjačka ishrana uključuje toliko obrađene praktične hrane – aminokiselina može biti potrebna češće nego što većina ljudi misli.

Dodavanje serina je dostupno u obliku kapsula, tableta i praha. Može se kupiti kao samostalni dodatak ili češće, u kombinaciji sa aminokiselinskim dodacima i u sportskim napicima. Serin je sastojak fosfolipida koji pomažu pri zatvaranju vlažnosti, tako da je često uključen kao prirodni hidratantni agent u mnogim kozmetičkim preparatima i preparatima za negu kože

Share
Trening Platforma

admin@treningplatforma.com