Top

Šta uzrokuje bol u ledjima?

Bol u ledjima je veoma česta pojava. Svaka druga osoba preko 25 godina ima izuzetno slab trbušni zid, sto dalje potencijalno stvara bol u ledjima. Bol u ledjima potiče uglavnom od previše sedenja, slabih misića ledja, slabih trbušnih mišića ili slabe razgibanosti.

Previše sedenja.

Previše sedenja može da uzrokuje bol u ledjima. Naravno kako nas savremeni život sve više primorava da se manje krećemo ovakve posledice su sve češće. Kancelarijski posao je doslovno savršen recept za ovakav problem. Sedenje na poslu, automobilu,  posle napornog dana ili u kafiću su  savrsena kombinacija za bol u ledjima.

Ovo je relativno čest slučaj kod osobe od kojih se zahteva dosta rada u kancelariji, dugometražno sastančenje da bi se došlo do krajnjeg dogovora… za koje je u većini slučajeva trebalo ne više od petnaest minuta. Naravno da nije moguće da u sred sastanka ustanete da bi se malo istegli,  ali ako ste već zakovani za stolicu puno radno vreme možete sebi malo da pomognete.

Na svakih 45 minuta dajte sebi bar 15 minuta stajanja ili kratkog istezanja. Zamenite kancelarijsku stolicu sa pilates loptom. U ovom slučaju vaša ledja usled nedostatka oslonca sama pozicioniraju telo da bude u vertikalnom položaju. Priuštite sebi anatomski uložak za stolicu, ledja kao i vaša postura će vam biti zahvalni.

Slabi mišići ledja.

Nedostatak kretanja i fizičke aktivnosti prave ogroman pritisak na donja ledja. Kad mišić popusti, opterećenje prelazi na skeletni deo ledja, taj scenario je jako opasan jer može da izazove čak i trajne posledice.

Preporuka je da se pozabavite sa jačanjem mišića ledja. Redovan trening kao sto su pilates, joga ali i malo jači pristup u vidu treninga sa tegovima, mogu dovesti do znatnog poboljšanja vašeg držanja i snage donjih ledja. Preporuka je da radite vežbe kao sto su ledjnjaci za početnike ili mrtvo dizanje za neke koji su malo iskusniji u nekom vidu treninga. Naravno ne moraju samo slaba ledja da budu problem bola, postoji jos faktora.

Slabi trbušni mišići.

Bol u ledjima mogu da proizvodu i slabi mišići trbuha, što je zapravo problem kod većine ljudi. Smatra se da svaka druga prosečna osoba od preko 25 godina ima izuzetno slab trbušni zid.

Slabi mišići stomaka uzrokuju da se opterećenje prenosi na mišiće ledja. Naravno muskulatura ledja je izuzetno jaka ali sa vremenom popušta. Dakle fokus treba da bude na jačanju ne samo mišića stomaka već i donjih ledja.

Nemojte da vas mrzi da poradite na sebi, svakodnevno zadajte sebi neki broj trbušnjaka kao dnevnu rutinu i razlika će biti uočljiva već za nekoliko nedelja. Naravno ne samo na oslobadjanje od bola već i  izgled vašeg stomaka.

Niste dovoljno razgibani.

Skraćeni mišići mogu da naprave ogromnu tenziju na donja ledja. Mogu da dovedu do kompresije diskusa ili do paljenja nerava i tetiva, te dovodi do jakih bolova i nelagodnosti pri svakodnevnici.

Nedovoljno razgibani kukovi, mišići zadnjice i donjih ledja mogu da prave nervne bolove, u nekim slučajevima bolovi se protežu sve do pete ili nožnih prstiju. Ako imate neke od ovih simptoma definitivno je vreme da nešto preduzmete.

Kad bol krene da se spušta niz nogu znači da se stanje pogoršava. U tom slučaju vežbe istezanja, kao i vežbe za jačanje ledja i stomaka su poslednja linija odbrane. Istezanje svako jutro u trajanju od samo deset minuta vas može osloboditi od bola u potpunosti ili delimično, već nakon pet dana osetićete ogromno olakšanje.

Pozabavite se problemom na vreme, na prvi osećaj nelagodnosti ili tenzije u vašim ledjima možete smatrati da će u narednom periodu ovaj problem samo da se produbljuje. Iskoristite ovih nekoliko lakih koraka da bi preventivno izbegli bilo kakav budući problem.

Kao i sve, tako nije izuzetak ni ova tema. Ništa se nije preko noći dogodilo, ni sama ispravka ne može da pokaže rezultate posle jednog tretmana. Odvojte vreme za sebe, odvojite dnevno dvadeset minuta.

Share
Trening Platforma

admin@treningplatforma.com