Top

Superoksid Dismutaza

Superoksid Dismutaza (SOD) je enzim koji popravlja ćelije i smanjuje oštećenja koja im nanose superoksidi, najčešći slobodni radikali u telu. SOD se nalazi i u dermisu i epidermisu i ključ je za proizvodnju zdravih fibroblasta (ćelija koje grade kožu).
Studije su pokazale da SOD deluje i kao antioksidant i antiupalni u organizmu, neutralizujući slobodne radikale koji mogu dovesti do bora i prekanceroznih promena ćelija. Istraživači trenutno proučavaju potencijal superoksid dismutaze kao tretmana protiv starenja, jer je sada poznato da se nivoi SOD-a spuštaju dok se nivoi slobodnih radikala povećavaju kako starimo.

Superoksid Dismutaza pomaže telu da koristi cink, bakar i mangan. Postoje dve vrste SOD: bakar / cink (Cu / Zn) SOD i mangan (Mn) SOD. Svaka vrsta SOD igra drugačiju ulogu u održavanju zdravih ćelija. Cu / Zn SOD štiti citoplazmu ćelija, a Mn SOD štiti njihove mitohondrije od oštećenja slobodnih radikala.
Abnormalnosti gena superoksid dismutaze zavisne od bakra i cinka mogu doprineti razvoju amiotrofne lateralne skleroze (ALS) ili Lou Gehrigove bolesti, kod nekih ljudi. ALS je fatalna bolest koja izaziva pogoršanje motornih nervnih ćelija u mozgu i kičmenoj moždini. Teoretisano je da niski nivoi superoksid-dismutaze u osobama sa ALS-om ostavljaju nervne ćelije nezaštićene od slobodnih radikala koji ih mogu ubiti, pa su istraživači proučavali uticaj vitamina E i drugih antioksidativnih dodataka na napredovanje ove bolesti. Nadali su se da redovne doze antioksidanata mogu nadoknaditi nedostatak SOD i pomoći neutralizirati slobodne radikale. Početne studije su obećavale i ukazivale da suplementacija vitaminom E može potencijalno usporiti napredovanje ALS-a, dok su neki istraživači tvrdili da je rizik od ALS-a čak 62% niži kod redovnih korisnika vitamina E u odnosu na one koji nisu koristili.

Superoksid Dismutaza se takođe koristi za lečenje artritisa, problema sa prostatom, čireva rožnjače, opekotina, zapaljenskih bolesti, upalne bolesti creva i dugotrajne štete od izlaganja dimu i zračenju, kao i za sprečavanje neželjenih efekata lekova protiv raka. U svojoj topičnoj formi, može pomoći u smanjenju bora na licu, ožiljka, zarastanja rana i opekotina, posvetljivanja tamne ili hiperpigmentacije, te zaštite od štetnih UV zraka.
SOD se nalazi u ječmenoj travi, brokoliju, kelju, kupusu, pšeničnoj travi i većini zelenih biljaka. Telo treba mnogo vitamina C i bakra da bi napravilo ovaj prirodni antioksidant, pa se tako dobro pobrinite i za to. SOD je dostupan i putem injekcija, sublingvalnih oralnih dodataka, enterički obloženih tableta i topičnih krema. Međutim, imajte na umu da se ova supstanca mora apsorbovati u tankom crevu, tako da je važno izabrati oralne dodatke koji su ili enterički obloženi ili sublingvalni da bi se zaobišla kiselina u želudcu koja uništava SOD pre nego što ga telo može apsorbovati.

Share
Avatar photo
Trening Platforma

admin@treningplatforma.com