Top

Taurin

Taurin je aminokiselina koja sadrži sumpor i koja se proizvodi u telu iz aminotermionina i cisteina. Pomaže u regulaciji nervnog sistema i mišića i igra važnu ulogu u održavanju zdravog mozga i srca.

Taurin pomaže u premeštanju kalijuma, magnezijuma i natrijuma, tri hranljive materije koje su ključne za funkciju mozga i srca, u ćelijske membrane. Poznato je da taurin pruža podršku neurotransmiterima i da ima zaštitno dejstvo na mozak. Neke studije su pokazale da uzimanje dodataka L-taurina može pomoći u jačanju srčanih mišića i tako regulicati krvni pritisak i sprečiti otkazivanje srca i aritmije.

Budući da taurin igra tako važnu ulogu u održavanju mišića, smatra se da dodavanje taurina može biti korisno za bodibildere. Jedna studija je pokazala da nedostatak taurina dovodi do smanjenja proizvodnje azotnog oksida, što dovodi do smanjenja protoka krvi (i kiseonika) u mišiće. Ljudi koji su zainteresovani za bodibilding možda žele da uzmu dodatke taurina, iako mnogi dodaci i proteinski napici namenjeni ozbiljnim bodibilderima već sadrže ovu supstancu.
Taurin je takođe važan za metabolizam masti u telu. To je ključna komponenta žuči i potrebna je za apsorpciju vitamina rastvorljivih u mastima i regulisanje nivoa holesterola u serumu, a najmanje jedna studija je povezala taurin sa regulacijom insulina u organizmu. Izgleda da taurin nudi telu neku antioksidantnu zaštitu – studije su pokazale da štiti oči smanjenjem oksidativnih oštećenja uzrokovanih sunčevom svetlošću i stimulira imuno-sistem tela. Taurin je takođe predložen kao potencijalni tretman za epilepsiju, kardiovaskularne bolesti, dijabetes, alkoholizam, cističnu fibrozu i Alchajmerovu bolest.

Taurin se nalazi u jajima, ribi, mesu i mleku. Ne postoje zvanični preporučeni dodaci ishrani (RDA) za taurin. Odrasli su u stanju da proizvedu taurin u telu, ali novorođenčad ne mogu sami da ga uzmu, pa moraju da ga dobiju iz spoljašnjih izvora – ako hranite svoju formulu za dojenje, pobrinite se da je obogaćena L-taurinom.
Taurin dolazi u tekućem obliku za bolju apsorpciju, a dostupan je i u kapsulama. Do sada nisu prijavljeni nikakvi toksični sporedni efekti, iako su neke studije pokazale da taurin može da ima depresivno dejstvo na vaš nervni sistem.

Share
Avatar photo
Trening Platforma

admin@treningplatforma.com