Top

Testosteron

Šta je testosteron?

Testosteron se proizvodi u gonadama (kod muškaraca pomoću leidigovih ćelija u testisima i kod žena pomoću jajnika), ipak proizvodi se i u malim količinama pomoću nadbubrežnih žlezda, kod oba pola. Testosteron je androgen, što znači da stimuliše razvoj muških karakteristika. Prisutan je u mnogo većim nivoima kod muškaraca nego kod žena, testosteron inicira razvoj muških unutrašnjih i spoljašnjih reproduktivnih organa tokom razvoja fetusa i neophodan je za proizvodnju spermatozoida u odraslom životu. Ovaj hormon takođe daje signal telu da stvara nove krvne ćelije, osigurava da mišići i kosti ostanu jaki za vreme i nakon puberteta i poboljšava libido i kod muškaraca i kod žena. Testosteron je povezan sa mnogim promenama koje se vide kod dečaka tokom puberteta (uključujući povećanje visine, rast tela i stidnih dlaka, povećanje penisa, testisa i prostate,i promene u seksualnom i agresivnom ponašanju). On takođe reguliše izlučivanje luteinizirajućeg hormona i folikul-stimulirajućeg hormona. Da bi se izvršile ove promene, testosteron se često pretvara u drugi androgen koji se zove dihidrotestosteron. Kod žena, testosteron se proizvodi u jajnicima i nadbubrežnim žlezdama. Većina testosterona proizvedenog u jajniku se pretvara u glavni ženski polni hormon, estradiol.

Kako se testosteron kontroliše?

Regulacija proizvodnje testosterona je strogo kontrolisana kako bi se održali normalni nivoi u krvi, iako su nivoi obično najviši ujutro i nakon toga padaju. Hipotalamus i hipofiza su važni u kontroli količine testosterona koje proizvode testisi. Kao odgovor na gonadotropno-oslobođajući hormon iz hipotalamusa, hipofiza proizvodi luteinizirajući hormon koji putuje u krvotok do gonada i stimuliše proizvodnju i oslobađanje testosterona. Kako se nivo testosterona u krvi povećava, testosteron se vraća na potiskivanje proizvodnje gonadotropno-oslobađajućeg hormona iz hipotalamusa koji, zauzvrat,potiskuje proizvodnju luteinizirajućeg hormona hipofizom. Nivoi testosterona počinju da opadaju, tako da se negativna povratna sprega smanjuje i hipotalamus nastavlja lučenje gonadotropno-oslobađajućeg hormona.

Šta se događa ako imam previše testosterona?

Efekat viška testosterona na telu zavisi od starosti i pola. Nije često da će odrasli muškarci razviti poremećaj u kojem proizvode previše testosterona i retko je uočiti da odrasli muškarac ima previše testosterona. Očiglednije je da mala deca s previše testosterona mogu ući u lažni rast i pokazati znakove ranog puberteta, a mlade devojke mogu imati abnormalne promene u svojim genitalijama. I kod muškaraca i kod žena, previše testosterona može dovesti do ranog puberteta i dovesti do neplodnosti. Kod žena, visoki nivoi testosterona u krvi mogu takođe biti indikator sindroma policističnih jajnika. Žene sa ovim stanjem mogu primetiti povećane akne, dlake na telu i licu (hirzutizam), gubitak kose, povećanje mišićne mase i produbljivanje glasa. Postoji i nekoliko stanja koja uzrokuju da telo proizvodi previše testosterona. Oni uključuju otpornost na androgene, kongenitalnu adrenalnu hiperplaziju i rak jajnika. Upotreba anaboličkih steroida (proizvedenih androgenih hormona) isključuje oslobađanje luteinizirajućeg hormona i lučenja folikulo-stimulirajućeg hormona iz hipofize, što zauzvrat smanjuje količinu testosterona i spermatozoida proizvedenih u testisima. Kod muškaraca, produžena izloženost anaboličkim steroidima dovodi do neplodnosti, smanjenog seksualnog nagona, smanjenja razvoja testisa i dojki. Oštećenje jetre može biti rezultat dugotrajnih pokušaja detoksifikacije anaboličkih steroida. Promene u ponašanju (kao što je povećana razdražljivost) takođe se mogu primetiti. Neželjene reakcije se javljaju i kod žena koje redovno uzimaju anaboličke steroide, pošto visoka koncentracija testosterona, bilo prirodnog ili proizvedenog, može izazvati maskulinizaciju (virilizaciju) žena.

Šta se događa ako imam premalo testosterona?

Ako se tokom razvoja fetusa javi manjak testosterona, onda se muške karakteristike možda neće u potpunosti razviti. Isto tako, ako se tokom puberteta javi manjak testosterona, rast dečaka se može usporiti i neće se videti rast. Dete može imati smanjen razvoj stidnih dlake, rast penisa i testisa i produbljivanje glasa. Tokom puberteta, dečaci sa premalo testosterona takođe mogu imati manje snage i izdržljivosti, a njihove ruke i noge mogu nastaviti da rastu proporcionalno sa ostatkom njihovog tela.Kod odraslih muškaraca, nizak nivo testosterona može dovesti do smanjenja mišićne mase, gubitka dlake na telu i naboranog „pergamentnog“ izgleda kože. Nivoi testosterona kod muškaraca prirodno opadaju sa starenjem. U medijima se to ponekad naziva muška menopauza (andropause). Nizak nivo testosterona može izazvati poremećaje raspoloženja, povećanu telesnu masnoću, gubitak tonusa mišića, neadekvatnu erekciju i lošu seksualnu sposobnost, osteoporozu, poteškoće sa koncentracijom, gubitak pamćenja i poteškoće sa spavanjem. Sadašnja istraživanja pokazuju da se ovaj efekat javlja samo kod manjine (oko 2%) starijih muškaraca. Međutim, trenutno je u toku mnogo istraživanja kako bi se saznalo više o efektima testosterona kod starijih muškaraca, kao i da li bi primena terapije za zamenu testosterona mogla imati ikakve koristi.

Share
Avatar photo
Trening Platforma

admin@treningplatforma.com