Top

Tiamin

Tiamin, ili vitamin B1 (takođe poznat kao aneurin u Evropi i Velikoj Britaniji), jedna je od supstanci koje telo mora da ima da bi se ugljeni hidrati pretvorili u energiju. Tiamin pomaže organizmu da stvori tiamin pirofosfat (TPP), bez kojeg telo nije u stanju da pretvori hranu u energiju.
Vitamin B1 takođe održava vaše srčane mišiće zdravim, tako da srce kuca redovno i kritično je za održavanje dobro funkcionišućeg mozga i nervnog sistema.
U stvari, vitamin B1 je toliko važan za zdravo mentalno stanje, nazvan je “moralni vitamin”.

Pšenične klice, semenke suncokreta, orašasti plodovi, narandže, grašak, grožđice, špargle, karfiol, krompir, mleko, hleb od celog pšeničnog zrna, ovsena kaša i smeđa riža su svi dobri izvori tiamina. Takođe se nalazi u bifteku od lososa, svinjetini, govedini, piletini i utvrđenom hlebu i žitaricama.

Da li biste trebali razmotriti uzimanje dodatnog B1?

Pa, razmislite o ovome: hrana koja sadrži tiamin gubi veliku količinu svoje nutritivne vrednosti ako su u frižideru, a sulfiti (konzervansi koji se dodaju pripremljenoj hrani u restoranima) takođe uništavaju tiamin u hrani. Ako se oslanjate na praktičnu hranu ili na salatu da vam obezbedi RDA tiamina, trebalo bi da razmislite o uzimanju vitamina B1 dodatka.
Takođe, ako pijete puno kafe ili čaja, imat ćete koristi od suplementacije, jer kofeinski napici deluju kao diuretik; ova pića uzrokuju da se i voda i vitamini rastvorljivi u vodi (kao što je tiamin) brže eliminišu iz tela.
I pušenje i konzumiranje alkohola takođe ometaju apsorpciju tiamina.
Osim toga, apsorpcija tiamina u potpunosti zavisi od dobijanja dovoljno vitamina B6, vitamina B12 i folne kiseline. Iz tog razloga, uzimanje uravnoteženog dodatka kompleksa vitamina B ima savršen smisao.

Share
Avatar photo
Trening Platforma

admin@treningplatforma.com