Top

Tireotropin-oslobađajući hormon

Šta je tireotropin-oslobađajući hormon?

Tireotropin-oslobađajući hormon je jedan od najmanjih hormona u telu, koji se sastoji od minijaturnog lanca od samo tri bloka aminokiselina. Napravljen je od strane grupe nervnih ćelija u hipotalamusu, području u podnožju mozga neposredno iznad hipofize. Ova grupa nervnih ćelija je poznata kao paraventrikularno jezgro. Nervna vlakna koja izlaze iz nje nose tireotropin-oslobađajući hormon i oslobađaju ga u krv koja okružuje hipofizu, gde ima najznačajniju ulogu. Reguliše formiranje i lučenje tiroidno-stimulirajućeg hormona u hipofizi, što reguliše proizvodnju tiroidnih hormona u štitnoj žlezdi. Tireotropin-oslobađajući hormon je veoma kratkotrajan, traje dva minuta i putuje manje od jednog inča u krvotoku do hipofize pre nego što se razloži. Izlučivanje tireotropin-oslobađajućeg hormona od strane hipotalamusa takođe može stimulisati oslobađanje drugog hormona iz hipofize, prolaktina. Pored uloge u kontroli tiroidno-stimulirajućeg hormona i oslobađanju prolaktina, hormon tireotropin-oslobađajući hormona ima širu podelu u tkivima nervnog sistema gde može delovati kao neurotransmiter. Na primer, injekcija tireotropin-oslobađajućeg hormona ima efekte na uzbuđenje i na hranjenje centra u mozgu, izazivajući budnost i gubitak apetita.

Kako se tireotropin-oslobađajući hormon kontroliše?

Kao što njegovo ime govori, glavni efekat tireotropin-oslobađajućeg hormona je da stimuliše oslobađanje tirotropina (takođe poznatog kao tiroidno-stimulirajući hormon) iz hipofize. Tireotropin-oslobađajući hormona je glavni regulator rasta i funkcije štitne žlezde (uključujući lučenje tiroidnih hormona tiroksina i triodotironina). Ovi hormoni, između ostalog, kontrolišu metabolizam tela, generisanje toplote, neuromišićnu funkciju i otkucaje srca. Ako nema dovoljno tiroidnog hormona za mozak, to će otkriti hipotalamus, a tireotropin-oslobađajući hormona će biti pušten u krv da snabdeva hipofizu. Efekat tireotropin-oslobađajućeg hormona na hipofizu je da aktivira oslobađanje tiroidnog, što ipak stimuliše štitnu žlezdu da napravi više tiroidnog hormona. Ukratko, tireotropin-oslobađajući hormona je prvi glasnik u mozgu u mnogim akcijama koje kontrolišu izlučivanje tiroidnog hormona. Tireotropin-oslobađajući hormon (u svojoj farmaceutskoj formulaciji “protirelin”) naširoko je korišćen kao lek za ispitivanje da li je neko imao prekomernu aktivnost štitne žlezde. Međutim, sada postoje osetljivija merenja koja mogu da otkriju veoma niske nivoe tiroidno-stimulirajućeg hormona u krvi. Testovi tireotropin-oslobađajućeg hormona se još uvek povremeno obavljaju, ali se obično koriste za dijagnozu stanja izazvanih otpornošću na delovanje tiroidnog hormona.

Šta se događa ako imam previše tireotropin-oslobađajućeg hormona?

Nema poznatog slučaja posedovanja viška  tireotropin-oslobađajućeg hormona.

Šta se događa ako imam premalo  tireotropin-oslobađajućeg hormona?

Ako osoba ima premalo tireotropin-oslobađajućeg hormona, razviće se slabljenje štitne žlezde (hipotiroidizam). Ovo je retko stanje, obično zbog povrede ili tumora koji uništava ovo područje hipotalamusa. Ova situacija se naziva sekundarni ili centralni hipotiroidizam.

Share
Avatar photo
Trening Platforma

admin@treningplatforma.com