Top

Tiroidno-stimulirajući hormon

Šta je tiroidno-stimulirajući hormon?

Tiroidno-stimulirajući hormon se proizvodi i oslobađa u krvotok hipofizom. Kontroliše proizvodnju tiroidnih hormona, tiroksina i trioditironina, od strane štitne žlezde, vezivanjem za receptore koji se nalaze u ćelijama štitne žlezde. Tiroksin i triodotironin su neophodni za održavanje metabolizma organizma, funkcije srca i digestivnog trakta, kontrolu mišića, razvoja mozga i održavanje kostiju.

Kako se tiroidno-stimulirajući hormon kontroliše?

Kada se tiroidno-stimulirajući hormon veže za receptor na ćelijama štitne žlezde, uzrokuje da te ćelije proizvode tiroksin i triodotironin i oslobađaju ih u krvotok. Ovi hormoni imaju negativan efekat na hipofizu i zaustavljaju proizvodnju tiroidno-stimulirajućeg hormona ako su nivoi tiroksina i triodotironina previsoki. Oni takođe isključuju proizvodnju hormona koji se zove tirotropin-oslobađajući hormon. Ovaj hormon se proizvodi od strane hipotalamusa i takođe stimuliše hipofizu da proizvodi tiroidno-stimulirajući.

Šta se događa ako imam previše tiroidno-stimulirajućeg hormona?

Jednostavnim testom krvi može se odrediti stimulirajući hormon štitnjače u cirkulaciji. Ako osoba ima previše, to može značiti da njihova štitna žlezda ne proizvodi dovoljno hormona štitne žlezde, to jest, imaju slabu štitnu žlijezdu ili hipotiroidizam. Osobe sa slabim štitnjačom često se osećaju letargično, dobijaju na težini i osećaju hladnoću. Njihova štitna žlezda se može povećati da bi proizvela gušavost. Leču se lekom u obliku tablete kako bi se nivo tiroidno-stimulirajućeg hormona vratio u normalu. Ovo takođe smanjuje količinu tiroidno-stimulirajućeg hormona u cirkulaciji. Za trudnice je posebno važno da imaju ispravne količine tiroidno-stimulirajućeg hormona i tiroidnih hormona kako bi se osigurao zdrav razvoj beba. Tiroidno-stimulirajući hormon je jedan od hormona koji se meri kod novoronđenčati. Retko, problemi iz hipofize ili retkih genetskih stanja mogu rezultirati neprikladno visokim nivoima tiroidno-stimulirajućeg hormona i visokim nivoima slobodnih tiroidnih hormona.

Šta se događa ako imam premalo tiroidno-stimulirajućeg hormona?

Ako osoba ima premalo tiroidno-stimulirajućeg hormona, najverovatnije je da njihova štitna žlezda proizvodi previše tiroidnog hormona, tj. ima preaktivnu štitnu žlezdu ili hipertireoidizam, koji suzbija tiroidno-stimulirajući hormon. Osobe sa preaktivnom štitnom žlezdom imaju suprotne simptome od onih sa hipotiroidizmom, tj. gube na težini (uprkos povećanju količine hrane koju jedu), osećaju se prevruće i mogu da osete podrhtavanje ili anksioznost. Takođe mogu imati blago uvećanu štitnu žlezdu. Leči se lekom u obliku tablete, koje smanjuju aktivnost štitne žlezde i vraćaju sve nivoe tiroidnih hormona u normalu. Retko, problemi u hipofizi takođe mogu rezultirati niskim tiroidno-stimulirajućim i niskim nivoima tiroidnog hormona.

Share
Trening Platforma

admin@treningplatforma.com