Top

Tirozin

Tirozin nije neophodna aminokiselina koja pomaže u regulisanju raspoloženja i stimulisanju nervnog sistema. Takođe može pomoći da se ubrza metabolizam i leče stanja karakterisirana hroničnim umorom.
Telo treba adekvatne zalihe tirozina da bi napravilo mnogo važne hemikalije u mozgu koje pomažu u regulisanju apetita, osetljivosti na bol i reakciji tela na stres. Takođe je potreban za normalno funkcionisanje tiroidne, hipofizne i nadbubrežne žlezde – nizak nivo tirozina može dovesti do hipotireoze, niskog krvnog pritiska, hroničnog umora i sporog metabolizma.

Telo treba i tirozin i osnovni amino fenilalanin da bi napravili epinefrin, dopamin i norepinefrin, tri neurotransmitera koji u suštini kontrolišu način na koji opažate i delujete sa okolinom. Bez adekvatnih količina fenilalanina, telo ne može da proizvodi sopstvenu količinu tirozina; bez adekvatnih količina tirozina, telo ne može da metaboliše fenilalanin. Nedostatak bilo koje od ovih aminokiselina može vas ostaviti ranjivim za mnoštvo mentalnih poremećaja, uključujući anksioznost, depresiju, nizak libido i hronični umor. Dodaci tirozina, posebno u kombinaciji sa 5-HTP (5-hidroksi-triptofanom) suplementima, uspešno su korišćeni u lečenju depresije. Dodavanje tirozina je takođe korišćeno za lečenje alergija, glavobolja, Parkinsonove bolesti i u prekidanju uzimanja lekova.
Iako vaše telo proizvodi tirozin iz fenilalanina, takođe možete dobiti fenilalanin iz određenih namirnica, uključujući bademe, avokado, banane, mlečne proizvode, pasulj i iz semena. Postoje, međutim, neki ljudi koji imaju stanje koje im onemogućava pretvaranje fenilalanina u tirozin, koji se naziva fenilketonurija (PKU). Za ove ljude tirozin je osnovna kiselina, a suplementacija je neophodna. Tirozin je dostupan u prahu i kapsulama, i najbolje ga je uzeti pre spavanja, tako da se ne takmiči za apsorpciju s drugim aminokiselinama.

Svako sa visokim krvnim pritiskom ili migrenama ne bi trebalo da uzima tirozin ili čak da jede hranu sa visokom koncentracijom ovih aminokiselina, jer može pogoršati njihovo stanje. Svako ko uzima inhibitore monoamin oksidaze (MAO) ne bi trebalo da uzima tirozinske ili fenilalaninske dodatke ili čak jede namirnice koje sadrže značajne količine ovih aminokiselina – oba su pokazala da izazivaju opasan porast krvnog pritiska kada se kombinuju sa ovim lekovima.

Share
Avatar photo
Trening Platforma

admin@treningplatforma.com