Top

Da li se trčanjem mršavi?

Za početak moramo da napomenemo, trčanje samo po sebi je odlična fizička aktivnost. Svako bi trebalo da poradi na svojoj kondici i trenažnoj idržljivosti. Svakako dobro poznata stvar vezana za trčanje je da se mršavi. Tačnije misao je na tome da se mršavi, baš zato što smo se oznojili direktno trčanjem.

 

Znoj nije znak da se mršavi.

Trening koji zahteva rad tela i zagrevanje mišića do odredjene tačke, dovodi do izlučivanja znoja. Znojenje je odbrambeni mehanizam tela od pregrevanja. Kompletan sistem limfi i kanala prostiru se kroz telo. Da bi mišići, organi i mozak bili na adekvatnoj temperaturi, ovaj sistem je savršeno efikasan za hladjenje organizma. Telo se znoji i na velikim vrućinama, ali pri tome sam slučaj mokre majce nikome nije na pameti da se mršavi.

Kako izbacujemo tečnost kroz kožu, isto tako kroz kožu je moguće upiti odredjenu količinu vode. Smatra se da se prilikom tuširanja apsorbuje u organizam čak i pola litre vode.

Trčanjem se mršavi.

Svaka fizička aktivnost troši i zahteva energiju. Postoji više tipova trčanja. Zavisi da li trčite ujendačenog intenziteta vašu etapu ili radite intervanle sprinteve. Ujednačene etape smanjuju potrošnju kalorija i energije. Telo je jako efikasno u čuvanju i korišćenju energije, takodje kreatina i ATP-a (adenozin 3 fosfat).

Dakle u ovom slučaju trošite enegriju taman toliko da održavate fizičku aktivnost stabilnom. Trčanjem kratih distanci imate benifite u smislu bolje generalne kondicije. Trčanjem dugih distanci dolazi do kataboliranja tela, gde se gore mišići usled preopretećenosti. Neka bude pravi primer maratonac. Sportisti ovakvog tipa stvaraju katabolički evekat na telo. Svakako nakon trčanja dugih staza možete videti momentalan pad kilaže, nemojte to da vas zavara, to je igublenja tečnost. Od ovog tipa trčanja se ne mršavi ali…

Intevalno trčanje.

Ovo je tema koja nas zanima. Ovakav tip trčanja mršavi, tačnije mršavljenje je brojka koju vaga pokazuje. Ovakav tip trčanja sagoreva masnoće! Intervalno trčanji ili takoreći sprintevi su model koji troši znatno više energije. U ovom pristupu je potrebno zagrejati telo laganim džogingom, sa po nekim dodatim kratkim jačim tempom. Kada zagrejete telo i osećate se spremo, vaš sprint kreće. Držite se laganog džoginga, zatim dajte sve od sebe da istčite najjače što možete dok se osećate prijatno. Nakon takvog skoka intenziteta se vratite na lagani džoging dok ne dodjete do daha.

Ovde se telo regeneriše i „presabira“ svoju energiju. Kad se odmorite i osećate komforno da date telu još jednu turu, znači da ste spremi za još jedan sprint. Postupak ponovite nekoliko puta, ako ste početnik nemojte preterivati. Ovo ne samo da pomaže mršavljenju, već usled skoka anaboličkih hormona u telu podstiče izgranju mišića. To znači da dobijate odredjeno zatezanje tela, manje masti i jači mišić. To je razlog zašto sprinteri na 100 metara igledaju kao apsolutne atlete.

Trčanje kao svakodnevna aktivnost.

Naravno da ako niste imali nikakvih fizičkih aktivnosti, trčanje bilo kojeg tipa ima benifite na vaše telo. Svaka fizička aktivnost ne vezano da li je jaka ili slaba dovodi do potrošnje energije. Svakodnevno trčanje dovodi do pojačanog kretanja minerala kroz organizam, boljeg protoka vode, otvaranja pluća, bolje iskoristivosti kiseonika i detoksifikacija tela. Zato ne bi bilo loše da ubacite ovakav tip aktivnosti kao vašu dnevnu rutinu. Mnoge studje su pokazale da utiče na regiulaciji stresa, boljoj regulaciji hormona, kao i kod stvaranja zdravog apetita. Naravno pošto trčanjem trošite dosta vode iz tela, imate potrebu za većom hidratacijom tela.

Svaka aktivnost je za telo dobro došla. Prema studijama je pokazano da prosečna osoba dnevno sedi oko šest sati. Šest sati, pored osam sati rezervisanih za spavanje dovode do toga da je kretanja sve manje i manje. Svakako za vas imamo tekst koji vam može direktno pomoći da smršate.

Share
Avatar photo
Trening Platforma

admin@treningplatforma.com