Top

Treonin

Treonin je bitna aminokiselina koja promoviše normalan rast pomagajući održavanju pravilnog balansa proteina u organizmu. Treonin takođe podržava funkciju kardiovaskularnog, jetrenog, centralnog nervnog i imuno-sistema.
Treonin je potreban za stvaranje glicina i serina, dve aminokiseline koje su neophodne za proizvodnju kolagena, elastina i mišićnog tkiva. Treonin pomaže u održavanju jakih i elastičnih vezivnih tkiva i mišića kroz telo, uključujući i srce, gde se nalazi u značajnim količinama. Takođe pomaže u izgradnji jakih kostiju i zubne gleđi i može ubrzati zarastanje rana ili oporavak od povrede.

Treonin se kombinuje sa aminokiselinama, asparaginskom kiselinom i metionom da bi se pomoglo jetri sa lipotropnom funkcijom ili razgradnjom masti i masnih kiselina. Bez dovoljno treonina u telu, masti bi se mogle nakupiti u jetri i na kraju uzrokovati otkazivanje jetre.
Treonin podržava imuno-sistem pomagajući u proizvodnji antitela i zato što se nalazi uglavnom u centralnom nervnom sistemu, može biti od pomoći u lečenju nekih vrsta depresije. Dopuna treonina može biti korisna i za lečenje Lu Gerigove bolesti, takođe poznata kao amiotrofna lateralna skleroza (ALS), jer povećava nivo glicina u centralnom nervnom sistemu (primena glicina je neefikasna, jer ne može da pređe u centralni nervni sistem). Istraživanja pokazuju da simptomi multiple skleroze (MS), još jedna bolest koja pogađa nervne i mišićne funkcije, mogu biti smanjeni uz dodatak treonina. Jedna studija iz 1992. godine pokazala je da 7,5 grama treonina dnevno smanjuje spastičnost među učesnicima studije.

Treonin je bitna aminokiselina, što znači da se mora dobiti i iz prehrambenih izvora. Mlečna hrana, meso, žitarice, pečurke i lisnato povrće sadrže treonin, tako da nedostatak treonina nije verovatan ako imate uravnoteženu ishranu. Međutim, strogi vegetarijanci ili vegani možda žele da razmotre dodatak treonina, jer je meso daleko superiorniji izvor ove amino kiseline – sadržaj treonina u zrnu je veoma nizak. Simptomi nedostatka treonina uključuju emocionalnu agitaciju, konfuziju, poteškoće u varenju i masnu jetru. Treonin je dostupan u proteinskim dodacima kao što su proteinski prah / pločice i tablete amino kiselina. Standardna doza je između 103 i 500 miligrama dnevno. Prekoračenje preporučenih doza treonina može poremetiti funkciju jetre i uzrokovati učestalo mokrenje, a time i toksičnosti amonijaka, u vašem telu.

Share
Avatar photo
Trening Platforma

admin@treningplatforma.com