Top

Trijodotironin

Šta je trijodotironin?

Trijodotironin je aktivni oblik tiroidnog hormona, tiroksina. Približno 20% trijodtironina se luči u krvotok direktno od strane štitne žlezde. Preostalih 80% se proizvodi konverzijom tiroksina u organima, kao što su jetra i bubrezi. Tiroidni hormoni igraju važnu ulogu u regulisanju metabolizma u telu, srčanim i probavnim funkcijama, kontroli mišića, razvoju i funkcionisanju mozga i održavanju kostiju.

Kako se trijodotironin kontroliše?

Proizvodnja i oslobađanje tiroidnih hormona, tiroksina i trijodtironina, kontroliše se putem povratne sprege koja uključuje hipotalamus, hipofizu i štitnu žlezdu. Aktivacija tiroidnih hormona se zatim kontroliše u tkivima tela kao što su jetra, mozak i bubrezi od strane enzima, koji se nazivaju dejodinaze i koji pretvaraju tiroksin u aktivni oblik trijodtironina. Većina cirkulirajućeg trijodotironina (oko 80%) se proizvodi na ovaj način.Sistem proizvodnje tiroidnih hormona reguliše se povratnom spregom tako da kada se povećaju nivoi tiroidnih hormona, tiroksina i trijodotironina, oni sprečavaju oslobađanje tireotopno-oslobađajućeg hormona iz hipotalamusa i tiroidno-stimulirajućeg iz hipofize. Ovaj sistem omogućava telu da održava konstantan nivo tiroidnog hormona u telu.

Šta se događa ako imam previše trijodotironina?

Tirotoksikoza je stanje u kojem ljudi imaju previše tiroidnog hormona u krvotoku. Može biti rezultat prekomerne aktivnosti štitne žlezde (hipertireoidizam) od stanja kao što su Gravesova bolest, upala štitne žlezde ili benigni tumor. Tirotoksikozu može prepoznati gušavost, što predstavlja otok na vratu zbog povećanja štitne žlezde. Ostali simptomi tirotoksikoze uključuju netoleranciju toplote, gubitak težine, povećan apetit, povećano kretanje creva, nepravilan menstrualni ciklus, brzi ili nepravilni otkucaji srca, palpitacije, umor, razdražljivost, tremor, proređivanje kose / gubitak i retrakciju kapaka, što rezultira ‘zurenjem’.

Šta se događa ako imam premalo trijodotironina?

Hipotireoza je termin za proizvodnju premalo tiroidnih hormona od strane štitne žlezde. To može biti zbog autoimunih bolesti (kao što je Hashimotova bolest), veoma lošeg unosa joda ili zbog nekih lekova. Budući da su tiroidni hormona neophodni za fizički i mentalni razvoj, neobrađeni hipotiroidizam pre rođenja i tokom detinjstva može dovesti do invalidnosti u učenju i smanjenju rasta.Hipotireoidizam kod odraslih dovodi do usporavanja telesnih funkcija sa simptomima kao što su umor, netolerancija na hladne temperature, nizak broj otkucaja srca, povećanje težine, smanjen apetit, slaba memorija, depresija, ukočenost mišića i smanjena plodnost.

Share
Avatar photo
Trening Platforma

admin@treningplatforma.com