Top

Vitamin A – Zašto je vitamin A bitan

Vitamin A je genetcko ime koje se koristi za grupu prirodno nastalih molekula zvanih retinoidi. Telo koristi vitamin A za održavanje zdrave kože, dobrog vid i snažnog imunog sistem.
Vitamin A je neophodan za sveukupno dobro zdravlje, a pojedinci koji ne dobiju adekvatnu količinu vitamina A u ishrani pokazalo se da su podložniji infekcijama i infektivnim bolestima, uključujući AIDS, ospice, bronhitis, infekciju gljivicama i čireve ili abscese .
Nedostatak vitamina A takođe može dovesti do različitih poremećaja kože; kao što su psorijaza, osip, rosacea i bradavice; i noćno slepilo ili uopšteno smanjenje kvaliteta vida.

Drugi simptomi nedostatka vitamina A uključuju gubitak ukusa ili mirisa, iskrivljen vid u boji, suve oči, gubitak apetita i loš balans.
Retinol, aktivni oblik vitamina A, retko se nalazi u hrani. Umesto toga, telo pretvara druge supstance koje se nalaze u dijetarskoj hrani u vitamin A. Ove supstance se nazivaju prethodnici vitamina A.

Jedan od takvih prethodnika je retinil ester masne kiseline, koji se obično nalazi u žumancima, jetri, ribljem ulju, punomasnom mleku i maslacu (neki brendovi mleka sa smanjenim sadržajem masti, margarina i žitarica za doručak su takođe obogaćeni.
Još jedan prethodnik vitamina A nalazi se u karotinoidnom beta-karotenu. Voće i povrće koje izgledaju jarko narandžaste ili žute boje, kao što su šargarepa, tikvice, slatki krumpirići, dinja, lubenica, kajsija i mango, visoko su u beta-karotenu.
Sve zeleno povrće, kao što je spanać, brokoli, kelj, špargla i mnogi, takođe su dobar izvor karotenoida.

Share
Avatar photo
Trening Platforma

admin@treningplatforma.com