Top

Vitamin B12

Kobalamin ili vitamin B12 (koji se takođe naziva cijanokobalamin), radi sa drugim vitaminima B da pretvori hranu u energiju. Takođe štiti od srčanih oboljenja, mentalnih poremećaja i anemije i održava vaš imuni sistem jakim.

Vitamin B12 je potreban za stvaranje zdravih krvnih ćelija; crvenih krvnih zrnaca za snabdevanje tela kiseonikom i belih krvnih zrnaca za borbu protiv infekcije. Takođe je potrebno da se napravi melin, zaštitni masni sloj koji oblaže nervne ćelije i održava električne impulse koji se kreću kroz telo.
Bez dovoljno vitamina B12 nervni sistem može da se „prekine“ i izazove prekide u mentalnoj funkciji – simptomi nedostatka B12 mogu biti tako ozbiljni da zapravo oponašaju senilnost. Vitamin B12 pomaže u sprečavanju oštećenja živaca i održavanju plodnosti i potreban je za proizvodnju acetilholina, neurotransmitera koji poboljšava pamćenje i učenje.

Vitamin B12 blisko sarađuje sa folnom kiselinom (vitaminom B9) i piridoksinom (vitamin B6) za pretvaranje hrane u energiju. Takođe radi sa ovim vitaminima B da zaštiti vaše srce uklanjanjem homocisteina iz krvi. Homocistein je aminokiselina pronađena u mesu koja uzrokuje da se krvne ćelije skupljaju i drže za arterijske zidove. Previše homocisteina u sistemu može oštetiti arterijske zidove i doprineti razvoju ateroskleroze, stanja koje često dovodi do ranog srčanog udara.

Vitamin B12 se nalazi samo u namirnicama kao što su jetra, jaja, riba, meso, mlečni proizvodi i, naravno, suplementi. Soja, pivski kvasac, sir, mleko i jogurt sadrže vitamin B12, kao i određeno morsko povrće, kao što su dulse, kelp, kombu i nori. B12 je takođe dostupan u biljkama lucerka, bladdervrack (smeđa alga) i hmelju.

Share
Trening Platforma

admin@treningplatforma.com