Top

Vitamin B6

Prema Phillis Balch (recept za ishranu ishrane), vitamin B6 “je uključen u više telesnih funkcija od gotovo bilo kojeg drugog samostalnog nutrijenta”.
Vitamin B6 ili piridoksin, pomaže telu da pretvori proteine, masti i ugljene hidrate u energiju. Takođe ima ključnu ulogu u održavanju zdravog imunog i nervnog sistema, pomaže u borbi protiv bolesti srca (inhibiranjem razvijanja homocisteina koji omogućava da se holesterol skladišti oko srčanog mišića), reguliše proizvodnju hormona i radi na tome da zadrži crvene krvne zrnce od formiranja potencijalno opasnih krvnih ugrušaka.Piridoksin ima i druge prednosti.

Smatra se da je vitamin B6 koristan u lečenju napadaja, dijabetesa, srčanih oboljenja, proširenih vena i predmenstrualnog sindroma (PMS). Međutim, važno je napomenuti da vitamin B6 može da pomogne u sprečavanju napadaja samo kada su posledica nedostatka vitamina B6 (zapravo, vitamin B6 zapravo smanjuje efikasnost Dilantina, leka koji se koristi za kontrolu epileptičkih napadaja, tako da bi epileptičari trebalo da izbegavaju ovaj dodatak).
Vitamin B6 je kritičan za dobro kardiovaskularno i cirkulaciono zdravlje. Kombinuje se sa folnom kiselinom (vitaminom B9) i kobalaminom (vitamin B12) za razbijanje homocisteina.
Homocistein je aminokiselina pronađena u mesu koja može oštetiti arterijske zidove i doprineti razvoju ateroskleroze, stanja koje često dovodi do ranog srčanog udara. Vitamin B6 čuva crvene krvne ćelije od “lepljivosti” i skupljanja u krvne ugruške, što može dovesti do srčanog ili moždanog udara ili do razvoja proširenih vena.

Mada to nije dokazano, mnoge žene navode da dopunjavanje vitaminom B6 čini da olakšava predmenstrualne simptome grčeva i nadutosti. To je verovatno zato što vitamin B6 igra ključnu ulogu u proizvodnji prostaglandina koji opuštaju mišiće materice i deluju kao blagi diuretici.
Na kraju, vitamin B6 može igrati ulogu u imunitetu raka i može takođe pomoći da se ublaže efekti sindroma karpalnog tunela.
Visoko proteinske namirnice su dobar izvor piridoksina, uključujući meso, ribu, živinu, jaja, orašaste plodove i mleko i mlečne proizvode. Celovite žitarice, posebno ovsena kaša, takođe su dobri izvori. Žitarice za doručak, pirinač, hleb i mnogo pečenih proizvoda obogaćeni su vitaminom B6. Voće i povrće nemaju mnogo vitamina B6, ali avokado, banane, mango i krompir sadrže ovaj vitamin. Nalazi se i u travama lucerke, mačaka i ovsene slame.

Share
Avatar photo
Trening Platforma

admin@treningplatforma.com