Top

Vitamin C

Vitamin C, koji se naziva i askorbinska kiselina. Pomaže u održavanju zdravog kolagena u koži, obnavlja oštećeno tkivo, podstiče zdrave zube i kosti i jača imuni sistem. Vitamin C je jedan od moćnijih i poznatijih antioksidanata. Baš kao što izlaganje rezane jabuke vazduhu uzrokuje da ona brzo postane smeđa, tako i ćelije tela mogu pretrpeti oštećenja kada su izložena kiseoniku. Taj proces poznat kao oksidacija. Oksidacija uzrokuje starenje kože kao i svih drugih organa i tkiva u telu. Vitamin C, kao borac slobodnih radikala. Pomaže u otklanjanju bora i mnogih bolesti povezanih sa oksidacijom, uključujući katarakte, artritisa, srčane bolesti i raka.

Koliko je moćan Vitamin C?

Slušajte šta su stručnjaci rekli o ovom izuzetnom hranjivom sastojku. Džejms Enstrom iz UCLA je izjavio da “Tridesetpetogodišnji muškarac koji jede hranu bogatu vitaminom C. Uzimanjem dodatke vitamina C smanjuje njegove šanse za smrt od srčane bolesti za dve trećine. Pritom zabeležen je 6.3 godine duži životni vek “. I prema pokojnom doktoru Linusu Paulingu – dvostrukom dobitniku Nobelove nagrade i možda najjačem sagovorniku istorije u korist vitamina C. Dodatne doze vitamina C mogu nam dodati od dvanaest do osamnaest godina  života.

(Dr. Pauling je takođe smatrao da askorbinska kiselina lek za običnu prehladu).

Da li su takve tvrdnje neosnovane? Pa, još nema dokaza da vitamin C može izlečiti običnu prehladu, mada, kako jača imuno-sistem, askorbinska kiselina svakako može pomoći u ublažavanju simptoma prehlade. Međutim, kada je u pitanju dugovečnost, produženje života, anti-aging, proizvedeni su dokazi da se potvrdi tvrdnja da vitamin C može poboljšati očekivani životni vek. Jedna analiza ishrane jedanaest hiljada jedinki otkrila je da bi dobijanje 300 miligrama vitamina C dnevno moglo dovesti do šest godina dužeg života kod muškarca i dve godine dužeg života žene.

Vitamin C funkcioniše kao anti-upalni i pomaže organizmu u borbi protiv zapaljenskih bolesti, uključujući artritis, fibromijalgiju i hronični umor. Mnoštvo drugih stanja može biti poboljšano vitaminom C, uključujući anginu, bronhitis, modrice, čireve, konstipaciju, dijabetes, zatezanje očiju, gingivitis, glaukom, mamurluk, neplodnost, bol u zglobovima, osip, rosacea, opekotine, bol u grlu, uganuće, opekotine. Takodje infekcije urinarnog trakta i skorbut (bolest uzrokovana nedostatkom vitamina C).Pošto vitamin C pomaže organizmu da apsorbuje gvožđe, on je izuzetno koristan u lečenju nedostatka gvožđa i anemije.

Share
Avatar photo
Trening Platforma

admin@treningplatforma.com