Top

Vitamin D

Šta je vitamin D?

Vitamin D je zapravo hormon, a ne vitamin; potreban je da bi apsorbovao kalcijum iz creva u krvotok. Vitamin D se uglavnom proizvodi u koži kao reakcija na sunčevu svetlost i takođe se apsorbuje iz hrane koja se konzumira (oko 10% vitamina D se apsorbuje na ovaj način) kao deo zdrave uravnotežene ishrane. Jetra i bubrezi pretvaraju vitamin D (koji se proizvodi u koži i uzimaju u ishranu) u aktivni hormon, koji se zove kalcitriol. Aktivni vitamin D pomaže da se poveća količina kalcijuma koju crev može apsorbovati iz hrane koju jedemo u krvotok i takođe sprečava gubitak kalcijuma iz bubrega. Vitamin D modifikuje aktivnost koštanih ćelija i važan je za stvaranje novih kostiju kod dece i odraslih.

Kako se vitamin D kontroliše?

Pad koncentracije kalcijuma u krvotoku otkrivaju paratiroidne žlezde, koje zatim proizvode paratiroidni hormon. Paratiroidni hormon povećava aktivnost enzima (katalizatora) koji proizvode aktivni vitamin D. Ovo povećanje koncentracije kalcijuma zajedno sa vitaminom D se vraća nazad u paratireoidne žlezde da bi se zaustavilo dalje oslobađanje paratiroidnog hormona. Proizvodnja vitamina D direktno reguliše i kalcijum, fosfat i kalcitriol.

Šta se događa ako imam previše vitamina D?

Veoma je retko posedovanje viška vitamina D. Ako imate previše vitamina D, nivo kalcijuma u krvi može da se poveća i to uzrokuje stanje poznato kao hiperkalcemija, što može izazvati brojne simptome kao što su mučnina, povraćanje, konstipacija, umor, zbunjenost, depresija, glavobolja, slabost u mišićima, potreba za češćim mokrenjem i osećaj žeđi. Međutim, ovo stanje je veoma retko.

Šta se događa ako imam premalo vitamina D?

Nedostatak vitamina D je čest u Velikoj Britaniji, verovatno zbog promena načina života i nedostatka izlaganja suncu. Ako imate ozbiljno nizak nivo vitamina D, niste u mogućnosti da održite adekvatnu koncentraciju kalcijuma u krvi za rast kostiju. To izaziva rahitis kod dece i osteomalaciju kod odraslih. Kako se pojavila uloga vitamina D kao regulatora drugih funkcija u celom telu, sugerisano je da je nedostatak vitamina D povezan sa nemogućnošću da se efikasno bori protiv infekcija, slabošću mišića, umorom i razvojem dijabetesa, određenih vrsta raka , multiple skleroze, depresije, srčanih oboljenja, visokog krvnog pritiska i moždanog udara, iako direktna relevantnost i mehanizmi na kojima se zasnivaju ovi odgovori ostaju nepoznati. Masna riba kao što su sardine, skuša i losos su dobri dijetalni izvori vitamina D. Kalcijum se može naći u kravljem mleku i mlečnim proizvodima. U Velikoj Britaniji, hrana kao što su žitarice za doručak i margarin su obogaćeni vitaminom D. Odgovarajuća izloženost sunčevoj svetlosti je važna, posebno između aprila i oktobra, oko 15 minuta dnevno. Javno zdravstvo Engleske preporučuje da se vitamini D uzimaju u rizičnim grupama (na primer, žene koje su trudne ili doje, mala deca i one sa osteoporozom).

Share
Avatar photo
Trening Platforma

admin@treningplatforma.com