Top

Vitamin E

Vitamin E ili alfa-tokoferol, vodeći je antioksidant. Vitamin E olakšava probleme sa disanjem, a takođe može da spreči i određena oštećenja koja dijabetes nanosi telu, posebno očima. Takodje povećava sposobnost vašeg imuno-sistema da se bori protiv zaraznih bolesti povećanjem nivoa interferona i interleukina, biohemikalija koje proizvodi imuno-sistem za borbu protiv infekcije.

Vitamin E štiti organizam od oksidacije, normalnog procesa starenja kojim se kiseonik razbija kroz tkivo tela. Radi na neutralizovanju slobodnih radikala, koji su prirodno nestabilni molekuli koji mogu oštetiti zdrave molekule u organizmu tako što uzimaju elektrone za ravnotežu. Kada je dovoljno vitamina E u telu, nestabilni slobodni radikali dobijaju svoje elektrone iz molekula vitamina E i ostavljaju same zdrave molekule, što dovodi do manjeg oštećenja tkiva.

Ovaj vitamin se testira kao tretman za mnoge hronične bolesti kod starijih ljudi, uključujući Alchajmerovu, makularnu degeneraciju, osteoartritis i povećanje prostate. Smatra se da ovaj moćni antioksidant može pomoći u održavanju nekih vrsta raka.

Vitamin E je takođe efikasan anti-upalni i može pomoći u sprečavanju oštećenja od sunca. Ulje vitamina E (dostupno u apotekama) koje sadrži najmanje 5% vitamina E može pomoći u sprečavanju upale i oštećenja kože ako se primeni u roku od osam sati nakon izlaganja suncu. Nemojte nanositi kremu pre nego što odete na sunce, jer vitamin E reaguje na UV zrake na način koji će ubrzati radije nego usporiti proces oksidacije.

Share
Trening Platforma

admin@treningplatforma.com