Top

Zeaksantin

Zeaksantin je bioflavonoid (ili flavonoid), koji je tip pigmenta koji se nalazi u gotovo svim biljkama, voću i povrću. Bioflavonoidi pružaju organizmu antiupalnu i antioksidativnu zaštitu i jedni su od glavnih razloga zašto su voće i povrće tako zdravi za jelo. Zeaksantin pripada grupi bioflavonoida poznatih kao karotenoidi, grupa koja je dalje podeljena u dve grupe: karoteni i ksantofili. Zeaksantin je jedan od ksantofila, koji se najčešće nalaze u tamnom, lisnatom zelenom povrću i presudni su za dobro zdravlje očiju. Retina oka zapravo sadrži mnogo zeaksantina, zbog čega je važno uključiti ovaj karotenoid u vašu ishranu.

Zeaksantin pomaže u zaštiti oka od ultraljubičastog (UV) oštećenja i sprečava oštećenje slobodnih radikala retine i sočiva oka koje je povezano sa dijabetičkom retinopatijom, makularnom degeneracijom, kataraktom i glaukomom.

Najbolji izvori zeaksantina su tamnozeleno lisnato povrće, kao što su zelenilo, kelj i spanać. Zeaksantin se takođe nalazi u žutom voću i povrću i žumancima. Zeaksantin je nutritivno rastvorljiv u mastima, što znači da se najbolje apsorbuje kada se uzima zajedno sa namirnicama koje sadrže mast ili u kombinaciji sa dodatkom masnih kiselina kao što je riblje ulje i konjugovana linolna kiselina (CLA). Ljudi koji imaju dijetu bez hrane ili dijetuu bez voća i povrća ili sa fizičkim uslovima koji ih sprečavaju da pravilno razgrađuju mast, imaju povećan rizik za nedostatak karotenoida. Smatra se da pušenje takođe narušava apsorpciju karotenoida u organizmu, tako da pušači moraju biti sigurni da će dobiti dovoljno voća i povrća. (NAPOMENA: Pušači ne bi trebalo da uzimaju bilo koji oblik dodataka karotenoida, jer su neke studije pokazale da one mogu povećati rizik od raka pluća.)

Dostupan je u suplementima od 1 do 10 miligrama. Takođe se nalazi u mnogim suplementima koji kombinuju lutein i zeaksantin, ali oni obično sadrže više luteina nego zeaksantina. Nije bilo toksičnih reakcija povezanih sa potrošnjom zeaksantina, iako se snažno preporučuje da pušači izbegavaju sve dodatke karotenoida.

Share
Avatar photo
Trening Platforma

admin@treningplatforma.com