Top

Zeaksantin

Zeaksantin je bioflavonoid (ili flavonoid), koji je tip pigmenta koji se nalazi u gotovo svim biljkama, voću i povrću. Bioflavonoidi pružaju organizmu antiupalnu i antioksidativnu zaštitu i jedni su od glavnih razloga zašto su voće i povrće tako zdravi za jelo. Zeaksantin pripada grupi bioflavonoida poznatih kao karotenoidi, grupa koja je dalje podeljena u dve grupe: karoteni i ksantofili. Zeaksantin je jedan od ksantofila, koji se najčešće nalaze u tamnom, lisnatom zelenom povrću i presudni su za dobro zdravlje očiju. Retina oka zapravo sadrži mnogo zeaksantina, zbog čega je važno uključiti ovaj karotenoid u vašu ishranu.

Zeaksantin pomaže u zaštiti oka od ultraljubičastog (UV) oštećenja i sprečava oštećenje slobodnih radikala retine i sočiva oka koje je povezano sa dijabetičkom retinopatijom, makularnom degeneracijom, kataraktom i glaukomom.

Najbolji izvori zeaksantina su tamnozeleno lisnato povrće, kao što su zelenilo, kelj i spanać. Zeaksantin se takođe nalazi u žutom voću i povrću i žumancima. Zeaksantin je nutritivno rastvorljiv u mastima, što znači da se najbolje apsorbuje kada se uzima zajedno sa namirnicama koje sadrže mast ili u kombinaciji sa dodatkom masnih kiselina kao što je riblje ulje i konjugovana linolna kiselina (CLA). Ljudi koji imaju dijetu bez hrane ili dijetuu bez voća i povrća ili sa fizičkim uslovima koji ih sprečavaju da pravilno razgrađuju mast, imaju povećan rizik za nedostatak karotenoida. Smatra se da pušenje takođe narušava apsorpciju karotenoida u organizmu, tako da pušači moraju biti sigurni da će dobiti dovoljno voća i povrća. (NAPOMENA: Pušači ne bi trebalo da uzimaju bilo koji oblik dodataka karotenoida, jer su neke studije pokazale da one mogu povećati rizik od raka pluća.)

Dostupan je u suplementima od 1 do 10 miligrama. Takođe se nalazi u mnogim suplementima koji kombinuju lutein i zeaksantin, ali oni obično sadrže više luteina nego zeaksantina. Nije bilo toksičnih reakcija povezanih sa potrošnjom zeaksantina, iako se snažno preporučuje da pušači izbegavaju sve dodatke karotenoida.

Share
Trening Platforma

admin@treningplatforma.com