Top

Zeleni čaj

Zeleni čaj (Camellia sinensis [latinski]) potiče od istog višegodišnjeg zimzelenog grma kao i crni čaj – razlika između ova dva čaja leži u metodama koje se koriste za obradu lišća. Zeleni čaj se pravi laganim vrelim svežim čajnim listovima, dok se crni čaj pravi od lišća koje se suše i prže i zbog toga gubi mnogo svoje medicinske moći.

Zeleno je popularno piće u Kini već hiljadama godina, ali je tek nedavno zapadni svet otkrio njegove izuzetne zdravstvene koristi. Lakši način obrade koji se koristi za pravljenje zelenog čaja ostavlja netaknute polifenole (uključujući moćne antioksidante proantocianidin i katehin). U laboratorijskim studijama polifenoli su obezbedili veću antioksidantnu zaštitu od vitamina E ili vitamina C.
Polifenoli takođe poboljšavaju performanse prirodnih antioksidativnih enzima u telu, uključujući glutation, što zeleni čaj čini mogućim tretmanom za obolele od artritisa. Glutation je dokazano efikasan u smanjenju upale i razgradnje hrskavice koja karakteriše ovo stanje.
Ako pijete zeleni čaj, osiguravate svom telu zaštitu od bolesti domaćina uzrokovanih oštećenjem slobodnih radikala. Nekoliko velikih studija je pokazalo da antioksidativni efekti zelenog čaja mogu pomoći u smanjenju rizika od razvoja raka probavnog sistema, raka prostate, raka grlića materice i raka dojke kod žena.

Studije su takođe pokazale da zeleni čaj štiti i od srčanih bolesti tako što snižava nivo holesterola i sprečava stvaranje krvnih ugrušaka koji mogu dovesti do ateroskleroze (začepljene arterije).
Žene koje doživljavaju nelete vrućina povezane s menopauzom mogu otkriti da pijenje zelenog čaja ujutro i noću može pomoći da se smanji njihova učestalost. Ograničene studije pokazuju da zeleni čaj pomaže da se uravnoteže nivoi estrogena, a koji mogu da pomognu u sprečavanju ne samo vrućih bljeska, već i da obeshrabri određene vrste raka dojke.

Zeleni čaj je takođe korišćen za sprečavanje karijesa, povećava nivo vazduha do pluća kod pacijenata sa astmom i povećava mentalnu budnost (poslednja dva efekta verovatno su posledica nekog kofeina koji se prirodno nalazi u svim čajevima). Takođe, nekoliko malih je pokazalo da je ekstrakt zelenog čaja (GTE) supresant apetita i promoviše gubitak težine kod ljudi. On je sada široko dostupan u apotekama, pa čak i u nekim prodavnicama u prehrambenim dodacima koji vam pomažu da izgubite težinu. Zeleni čaj je dostupan u vrećicama čaja, naravno! Takođe se nalazi u čistim dodacima GTE ili kombinovanim suplementima; uobičajena doza je 100 do 200 miligrama GTE dnevno ili tri šolje čaja.

Share
Avatar photo
Trening Platforma

admin@treningplatforma.com